Indenfor murene

Langeland

Slotshistorie helt tilbage til 1200-tallet

Tranekær Slot på Langeland ved Fyn er ikke til at komme udenom. Kører man gennem byen, dukker de smukke bygninger op ud af det blå. Slottet er kendt fra kilder helt tilbage til 1200-tallet, og er det ældste verdslige beboet hus i Danmark.

Dengang var det en stærkt befæstet borg på en stejl bakke med voldgrav og vindebro. I dag tager vi imod gæster med mere åbne arme. I kælderen er der fundet bygningsrester fra middelalderens begyndelse, så borgen er faktisk endnu ældre.​

Historisk vingesus

Ved Valdemar 2. Sejrs død 1241 overgik Tranekær Slot til kongefamiliens Abel-linje, som besad det med enkelte afbrydelser indtil Valdemar Atterdag i 1358 indtog borgen efter 14 dages belejring og gjorde det til hovedsæde for Tranekær Len. I 1645 fik den velstående rigsråd og statholder i Sønderjylland Christian Rantzau lenet i pant. Hans 15-årige datter, Margrethe Dorothea, var i 1656 Danmarks rigeste arving.

Greveparret Ahlefeldt-Laurvig

Grevinde Mette Ahlefeldt-Laurvig, Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig og deres seks børn sørger dagligt for at skabe liv og leben overalt på Tranekær Slot. 

Her summer af aktivitet. Greveparret holder meget af at fylde de smukke stuer med gæster og andet godtfolk og skabe liv bag de engelskrøde mure.

Rundvisninger

​Igen i år kan du se slottet indefra, når Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig holder rundvisninger og fortæller levende om Tranekærs og slægten Ahlefeldt-Laurvigs mange hundredårige historie. Rundvisningen varer ca. en time, og starter alle dage kl. 11.00, samt ydereligere kl. 15.00 tirsdage og torsdage. Billetreservation anbefales.

Et raffineret lille glas

Grevinde Mette Ahlefeldt-Laurvig har lige fra barn kendt til kirsebær. Hun er vokset op som komtesse på Lerchenborg Slot, hvor hun hjalp til i kirsebærplantagen med at plukke og sortere bær. Grevindens Kirsebærvin stammer fra familiens gode, gamle opskrift, men bliver produceret i topmoderne faciliteter for at højne sikkerheden og kvaliteten. Efter lagring sikrer vinmageren, at smag, farve og kvalitet er ensartet og sublim, før vinen tappes på flasker. Vinen er som skabt til at nyde i julemåneden, og er delikat til desserter eller som velsmagende værtindegave.

Naturlig Godsdrif​t

Godsdriften på Tranekær Slot er en moderne land- og skovbrugsvirksomhed på 1.733 hektar. Landbruget drives traditionelt med produktion af frø og korn, bl.a. byg, der bruges til ølproduktion hos Carlsberg. Derudover bliver jorderne omkring Tranekær Slot brugt til skovbrug og dyrkning af juletræer og pyntegrønt.

Et stort område er dedikeret til opdræt af fasanerne, der samles ind i februar og sættes i store volierer. Her lægger fasanhønsene masser af æg og deres kyllinger spiser sig store og fede, så de er klar til udsætning hen over sommeren. Når jagtsæsonen skydes i gang 1. oktober, er fasanerne stærke og flyver særligt højt på grund af det varierede og naturskønne terræn på Tranekær.

​Godskontoret

info@tranekaerslot.dk 


✩✩✩

Vurderet 4,8 ud af 5 stjerner

Baseret på over 19 anmeldelser fra Face​book​

​TRANEKÆR SLOT I/S